Ένα αφράτο κέικ με καρύδια, νηστίσιμο και αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο. Την κάνουμε συνήθως την προηγούμενη μέρα της γιορτής του και την πηγαίνουμε στην εκκλησία να διαβαστεί. Ανταλλάσσουμε από ένα κομμάτι. Η παράδοση λέει ότι αν βάλουμε ένα μικρό κομματάκι κάτω από το μαξιλάρι μας οι ελεύθερες μπορεί να ονειρευτούν τον άνδρα που θα παντρευτούν ή αν χάσαμε κάτι θα μας φανερωθεί στον ύπνο μας πού βρίσκεται!!
φανουρόπιτα
- Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Βαθμολογία
- (0 /5)
- 0 ratings
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- • 400 γρ αλεύρι
- • 1 γεμάτη κουταλιά μπέικιν πάουντερ
- • 1 κούπα ελαιόλαδο (200 ml)
- • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι ή νερό
- • 1 κούπα στέβια ή 1,5 κούπα λευκή κρυσταλλική (150 γρ)
- • 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ κονιάκ (60 ml)
- • 1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
- • 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές + 2 κουταλιές αλεύρι
- • 1 κοφτή κουταλιά κανέλλα
- • 1 πολύ κοφτό κουταλάκι σκόνη γαρίφαλο
- • άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Βήματα
- Σε μια λεκάνη βάζουμε τα υγρά υλικά δηλ το λάδι-χυμό-κονιάκ μαζί με τα αρωματικά κανέλλα και σκόνη γαρίφαλο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέικιν και κάνουμε μια πολύ παχύρευστη ζύμη. Αν έχουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του τότε δε βάζουμε μπέικιν αλλά εγώ προσωπικά συνιστώ να μπαίνει έστω 1 κουταλάκι.
- Στις σταφίδες βάζουμε 2 κουταλιές αλεύρι και τις αλευρώνουμε για να μην κολλάνε όλες μαζί και να μην κάθονται στον πάτο. Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες στη ζύμη μας (φωτο 1). Ανακατεύουμε ελαφρώς.
- Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα ταψάκι (25 εκ) και αλευρώνουμε για να ξεκολλήσει εύκολα το γλυκό. Απλώνουμε μέσα τη ζύμη (φωτο 2).
- ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45' - 50' οπότε βλέπουμε ότι έχει πάρει χρώμα. Κάνουμε τον έλεγχο με το ξυλάκι και αν βγαίνει στεγνό το βγάζουμε από το φούρνο (φωτο 3). Όταν κρυώσει το βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
- ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ. Για να κάνουμε ένα όμορφο σχέδιο παίρνουμε ένα πλεχτό από αυτά που έκαναν κάποτε οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας, το απλώνουμε από πάνω και πασπαλίζουμε με αρκετή άχνη. Με προσοχή αφαιρούμε το πλεχτό χρησιμοποιώντας δύο πλάστες δεξιά κι αριστερά (φωτο 4) και το βάζουμε στην άκρη και βλέπουμε ότι μας αποκαλύπτεται το σχέδιο πάνω στο γλυκό!!



Βαθμολογία
0 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία