Ένα πανεύκολο γλυκό χωρίς μίξερ, χωρίς αβγά, κι αν θέλουμε ακόμη πιο ελαφρύ προτείνουμε παρακάτω αντίστοιχη ποσότητα στέβιας. Το γλυκό το συναντάμε πολύ στη Θεσσαλονίκη!!
πολίτικο ή βυζαντινό σιροπιαστό γλυκό Θεσσαλονίκης
- Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Βαθμολογία
- (0 /5)
- 0 ratings
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- • 2 κούπες νερό (400 γρ)
- • 2 κούπες ζάχαρη όχι πολύ γεμάτες (360 γρ) ή 1 κούπα στέβια (η αναλογία γλυκύτητας 1:2)
- • 1 στικ κανέλας
- • 4-5 γαρύφαλλα
- • 1 κουταλιά μέλι
- • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- • 300 γρ ψιλό σιμιγδάλι
- • 1 κούπα ζάχαρη όχι πολύ γεμάτη 180 γρ ή 1/2 κούπα στέβια
- • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- • 1 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα με λίγη ζάχαρη
- • 1 κουταλάκι μαχλέπι
- • 1 μεγάλη κούπα γάλα 250 ml
- • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΈΜΑ
- • 3 κούπες γάλα 600 ml
- • 2/3 κούπας ζάχαρη περίπου 120 γρ ή 4 κουταλιές στέβια
- • 60 γρ κορν φλάουρ ή νισεστέ
- • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- • 2 κουταλιές βούτυρο 30 γρ
- * προαιρετικά 2 αβγά
- ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ
- • πασπαλίζουμε κανέλα
Βήματα
- ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας και τα γαρύφαλλα να βράσουν για 2'. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε μέσα 1 κουταλιά μέλι και προσθέτουμε 1 κουταλιά επίσης χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά της ζύμης δηλ το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, την μαστίχα που έχουμε κοπανίσει με λίγη ζάχαρη. Ανακατεύουμε τα στερεά. Στο γάλα προσθέτουμε τη σόδα, ανακατεύουμε και βλέπουμε ότι αφρίζει οπότε το προσθέτουμε κι αυτό στο μπολ και ανακατεύουμε να χύνει ένας χυλός.
- Αλευροβουτυρώνουμε καλά ένα μικρό ταψί (25Χ20-25 εκ) και απλώνουμε μέσα το χυλό ομοιόμορφα (φωτο 1). ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20' περίπου, μέχρι να ροδίσει πάνω-κάτω το παντεσπάνι αυτό.
- Βγάζουμε από το φούρνο και τρυπάμε με ένα ξυλάκι (φωτο 2) σε μερικά σημεία για να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι. ΣΙΡΟΠΙΑΖΟΥΜΕ το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι (φωτο 3) και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς και να κρυώσει. Απορροφάται σε ελάχιστο χρόνο γιατί το παντεσπάνι είναι πολύ στεγνό.
- ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ. Μπορούμε να κάνουμε μια πατισερί κρέμα, αλλά εμείς προτείνουμε την εξής: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη (ή στέβια), το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα υγρών. Αν θέλουμε παρ' όλα αυτά μια πιο παχιά κρέμα εδώ προσθέτουμε και τα αβγά να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία και την ανάβουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να κοχλάζει οπότε παρατηρούμε ότι έχει πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει ανακατεύοντας την κρέμα.
- Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από το γλυκό, το οποίο έχει ήδη απορροφήσει ΟΛΟ το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με κανέλα την επιφάνεια (φωτο 4).
- Όταν έχει κρυώσει καλά και η κρέμα κόβουμε και σερβίρουμε το γλυκό.




Βαθμολογία
0 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία