Για να μη δημιουργείται χάος στη κουζίνα, φτιάχνουμε ένα παραδοσιακό νηστίσιμο (vegan) ιμάμ μπαϊλντί σε ένα βαθύ τηγάνι και μόνο. Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε κι άλλες εκδοχ΄ς του ιμάμ με διάφορους τρόπου.
μελιτζάνες ιμάμ όλα σε ένα σκεύος
- Βαθμός Δυσκολίας Μέτρια
Βαθμολογία
- (5 /5)
- 1 rating
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- • 6 μελιτζάνεες (μαύρες ή μωβ)
- • νερό + 2 κουταλιές αλάτι
- ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- • 1/2 κούπα λάδι
- • 3 μεγάλα κρεμμύδια
- • 3 σκελίδες σκόρδο
- • 3 χρωματιστές πιπεριές
- • 1 κουταλάκι πάπρικα
- • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
- • 1 κούπα ντοματοχυμό
- • 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
- • 1/2 κουταλάκι πιπέρι
- • 1 κουταλάκι κόκκους πιπεριών
- • 1/2 κουταλάκι μπαχάρι σκόνη
- • 1 κοφτή κουταλιά αλάτι
- • 1-2 δαφνόφυλλα
- * προαιρετικά 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό + ρίγανη
- ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ (για το σοτάρισμα)
- • 1 κούπα ηλιέλαιο
Βήματα
- ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ. Επιλέγουμε λίγο χοντρές μελιτζάνες (μαύρες ή μωβ) και τις πλένουμε καλά. Αφαιρούμε 3 λεπτές φλούδες στις μελιτζάνες με μαχαιράκι ή πίλερ και τις χαράζουμε σ' εκείνο το σημείο (φωτο 1).
- Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό και βάζουμε 2 κουταλιές αλάτι, αφήνουμε μέσα τις μελιτζάνες για 30' ώστε να ξεπικρίσουν, Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Για να μη μας πειράξουνε και μας φέρουν φούσκωμα τις βάζουμε σε νερό (κρύο ή καυτό καλύτερα) με αλάτι για 15'-30'. Ξεπλένουμε και σουρώνουμε.
- Βάζουμε το ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι ή πλακερό και βάζουμε να ζεσταθεί. Σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στο λάδι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να μαλακώσουν με κλειστό το καπάκι. Μόλις πάρουν χρώμα τις γυρνάμε (φωτο 2).
- Αν, παρ' ελπίδα, τελειώσει το λάδι (εξαρτάται από την απορροφητικότητα της μελιτζάνας και την εποχή) συμπληρώνουμε με λίγο νερό. Μόλις μπαίνει το πηρούνι καταλαβαίνουμε ότι έχουν ψηθεί και τις αφαιρούμε. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Απομακρύνουμε το λάδι από το τηγάνι και ξύνουμε με ξύλινη κουτάλα τυχόν υπολείμματα και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Βάζουμε λίγο λάδι για να σοτάρουμε τα κρεμμύδια με μαύρο πιπέρι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα σκόρδα κομμένα σε φέτες, τις πιπεριές, το μπαχάρι, τους κόκκους πιπεριών, κλείνουμε το καπάκι μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
- Βάζουμε τον πελτέ και αφήνουμε να σοταριστεί ώστε να ελευθερωθεί το λυκοπένιο που περιέχει, προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, το βασιλικό, ρίγανη, δαφνόφυλλα και αφήνουμε να βράσει το κρεμμύδι και να μείνει με το λαδάκι του (φωτο 3).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τραβάμε τη γέμιση στη μισή πλευρά του τηγανιού. Γεμίζουμε κάθε μελιτζάνα και στις 3 σχισμές με 1-2 κουταλάκια από τη γέμιση (φωτο 4) και τοποθετούμε της μελιτζάνα στο κενό μέρος του τηγανιού. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσουμε όλες τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε όλες στο τηγάνι.
- Αν μας περισσέψει γέμιση την αφήνουμε σε μια άκρη στο τηγάνι. Βάζουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μελώσουν και να έχει ψηθεί εντελώς το κρεμμύδι (περίπου 30'-40').
Βαθμολογία
1 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία