Καθαρίζουμε 1 κούπα μη αποφλοιωμένο σιτάρι. Το πλένουμε σχολαστικά τρίβοντας με τα δυό μας χέρια κι ξεπλένουμε καλά. Στραγγίζουμε.
Βάζουμε νερό υπερδιπλάσιο από το σιτάρι και βάζουμε να βράσει. Όταν αρχίζει να βράζει προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Βράζει για 35'-50' μέχρι να δούμε ότι έχει "σκάσει" το σιτάρι, έχει βράσει καλά.
Σουρώνουμε και βάζουμε πρώτα μια πετσέτα απορροφητική και πάνω μια πιο λεπτή, ένα ποτηρόπανο δηλαδή για να μπορέσουμε να το συλλέξουμε εύκολα (φωτο 1). Αφήνουμε 5-6 ώρες ώστε να στεγνώσει καλά. Προσέχουμε τους καλοκαιρινούς μήνες γιατι χαλάει εύκολα. Βάζουμε αν χρειαστεί αιρκοντίσιον για να το κρατάμε δροσερό το καλοκαίρι, αυτό βοηθά στο στέγνωμα επίσης.
Περνάμε από πολυκόφτη το σουσάμι και τα στραγάλια. Εν τω μεταξύ καβουρντίζουμε όλους τους ξηρούς καρπούς (καρύδια, σουσάμι-αμύγδαλα, ακόμη και το αλεύρι). Όταν στεγνώσει καλά το βάζουμε σε ένα μεγάλο τάπερ και βάζουμε μέσα το σουσάμι με τα στραγάλια από τον πολυκόφτη, το αλεύρι και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά.
Αν θέλουμε το βάζουμε στο ψυγείο και τελειοποιούμε λίγο πριν πάμε το κόλλυβο στην εκκλησία. Μπορούμε όμως να το στολίσουμε κατευθείαν. Ανακατεύουμε ξανά το κόλλυβο και βλέπουμε ότι όλες οι σκόνες που βάλαμε έχουν κρατήσει στεγνό το σιτάρι μας (φωτο 2) και προσθέτουμε το καβουρντιζμένο καρύδι αφού το ψιλοτρίψουμε. Ανακατεύουμε καλά.
Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή μεγάλο πιάτο και το στρώνουμε καλά. Από πάνω απλώνουμε τριμμένη φρυγανιά ομοιόμορφα με ένα κουτάλι. Αυτό λειτουργεί ως ένα μονωτικό στρώμα ώστε να μη σπάσει ή υγρανθεί η ζάχαρη που θα μπει από πάνω.
Απλώνουμε πάνω από τη φρυγανιά τη ζάχαρη ή άχνη και τη στρώνουμε κι αυτή πολύ καλά ομοιόμορφα. Για καλύτερο αποτέλεσμα βάζουμε μια λεπτή πετσέτα και πατάμε ελαφρά με την παλάμη (φωτο 3) .
Τέλος κάνουμε επάνω σχέδια με αμύγδαλα ή κανέλα, οπωσδήποτε έναν σταυρό. Στο κόλλυβο του Ψυχοσάββατου αποφεύγουμε τα χρυσά και ασημένια βρώσιμα στολίδια που μπαίνουν σε σιτάρι μνημόσυνου.
Το κόλλυβο αν δεν το πάμε αμέσως στην εκκλησία να διαβαστεί το κρατάμε στο ψυγείο. Αφού διαβαστεί το "σπάμε" με ένα κουτάλι και ανακατεύουμε ελαφρά. Ό,τι περισσέψει το φυλάμε στο ψυγείο.
Βαθμολογία
0 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία