Μια πεντανόστιμη συνταγή για κουλούρια σουσαμένια, σκέτος αφρός!!
κουλούρι με σουσάμι Θεσσαλονίκης
Βαθμολογία
- (5 /5)
- 1 rating
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- • 1/2 κιλό αλεύρι
- • 1,5 κούπα χλιαρό νερό
- • 1 κουταλιά μέλι ή 2 κουταλιές ζάχαρη
- • 2 κουταλιές λάδι
- • 10 γρ ξηρή μαγιά ή 1 γεμάτη κουταλιά
- • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- ΠΆΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ
- • 200 γρ σουσάμι
Βήματα
- ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό (χλιαρό, όχι να καίει γιατί θα μας κάψει τη μαγιά). Διαλύουμε μέσα το μέλι, τη μαγιά και το λάδι. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στο αλεύρι το αλάτι και όλο αυτό μέσα στο μπολ.
- Κάνουμε μια ζύμη μαλακή που πιθανόν να κολλάει λίγο στα χέρια. Αν θέλετε τα κουλούρια πολύ τραγανά τότε προσθέστε 3-4 κουταλιές αλεύρι ακόμη. Λαδώνουμε από πάνω, κλείνουμε με μεμβράνη, κάνουμε 2-3 τρύπες με ξυλάκια και αφήνουμε στις λάμπες του φούρνου για 30'. Αν θέλετε ανάβετε το φούρνο στους 50°C και κλείνετε τη θερμοκρασία, αφήνοντας μόνο τις λάμπες.
- ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ. Βάζουμε αλεύρι στο τραπέζι και δουλεύουμε για λίγο το ζυμάρι. Κόβουμε σε 6 ίσα μέρη και κάνουμε μπαλίτσες. Κάθε μπαλίτσα την κάνουμε ένα κορδόνι (φωτο 1) και κλείνουμε τις άκρες αν θέλουμε να κάνουμε στρόγγυλα κουλούρια. Αν θέλουμε ίσια, κάνουμε μια πλεξούδα με δυο κορδόνια και τα αφήνουμε ίσια (φωτο 2).
- Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τα πλάσουμε. Στρίβουμε το κορδόνι και κάνουμε κύκλο. Κάνουμε πλεξούδα και κλείνουμε σε κύκλο κλπ. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 20' πάλι στις λάμπες .
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε νερό και βουτάμε προσεκτικά και απαλά κάθε κουλούρι μέσα στο νερό (φωτο3) και μετά στο πιάτο με το σουσάμι (φωτο 4) ώστε να κολλήσει καλά. ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15'-20' μέχρι να ξεροψηθούν πάνω κάτω.
- Αν ο φούρνος είναι αδύνατος έως μέτριος βάλτε αέρα, αν έχετε δυνατό φούρνο βάζετε μόνο αντιστάσεις. Τα κουλούρια αφού κρυώσουν μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη για αρκετές μέρες. Επίσης, όταν σας μένουν για την επόμενη μέρα, μπορείτε να τα ζεστάνετε σε τοστιέρα και θα γίνουν σαν φρέσκα
Βαθμολογία
1 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία