“Γιουβέτσι” δηλ. κριθαράκι με κρέας από μοσχάρι ή αρνί στη γάστρα ειδικά είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας!! Γίνεται και σε ταψί.
γιουβέτσι με κρέας στο φούρνο
- Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Βαθμολογία
- (5 /5)
- 1 rating
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- • 1,5 κιλό μοσχαράκι ή αρνάκι
- ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΤΑΡΙΣΜΑ
- • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- • 1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι (πάπρικα)
- • 1 κούπα χυμό ντομάτας
- • μερικούς κόκκους πιπεριών-κόκκους από μπαχάρι-3 γαρύφαλλα-2 δαφνόφυλλα
- • 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό
- • 1 κουταλιά αλάτι
- ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ Ή ΣΤΟ ΤΑΨΙ
- • 2 κούπες κριθαράκι (1/2 κιλό δηλ 1 σακουλάκι))
- • 6 κούπες από το ζωμό του φαγητού που φτιάξαμε (με την ίδια κούπα μετράμε κριθαράκι και ζωμό)
- • λίγο αλάτι-πιπέρι-ρίγανη
- *προαιρετικά μερικούς κύβους από φέτα τυρί
Βήματα
- ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ. Βάζουμε το κρέας να βράσει σε κατσαρόλα για 1,5 ώρα ή σε χύτρα για 25' περίπου. Αν θέλουμε υπάρχει κι άλλος τρόπος, σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το λάδι και το κρέας και βάζουμε νερό και ψήνουμε μαζί με τα μπαχαρικά. Όποιος τρόπος μας βολεύει μ αυτόν κάνουμε το φαγητό.
- ΣΟΤΑΡΙΣΜΑ. Βάζουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να σοταριστεί για λίγο μαζί με μαύρο πιπέρι και λίγη πάπρικα και προσθέτουμε το βρασμένο κρέας σε μερίδες. Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά (κόκκους μπαχάρι-κόκκους πιπεριών-γαρύφαλλα),τα δαφνόφυλλα, τη ντομάτα και αλάτι-πιπέρι-βασιλικό και αρκετό από το ζωμό του κρέατος. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20'. Αν βάλουμε το κρέας άψητο τότε θα χρειαστούμε πολύ περισσότερο χρόνο (1,5 ώρα σε απλή κατσαρόλα ή 25' σε χύτρα).
- ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ. Βάζουμε σε μια γάστρα ή ένα ταψί μεγαλούτσικο 6 ποτήρια από το ζωμό του φαγητού μας και σκορπάμε μέσα 2 κούπες κριθαράκι (μετράμε με την ίδια κούπα). Η αναλογία είναι 1:3 δηλ για κάθε 1 κούπα κριθαράκι αναλογούν 3 κούπες υγρό. Ανακατεύουμε να πάει παντού. Αραδιάζουμε από πάνω τα κομμάτια από το κρέας μας και πασπαλίζουμε επάνω τους λίγο αλάτι-πιπέρι-ρίγανη. Αν θέλουμε προσθέτουμε μερικούς κύβους τυρί φέτα. Κλείνουμε με το καπάκι.
- ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 200°C για 35' περίπου. Αν το βάλουμε σε ταψί θα χρειαστεί λιγότερο (περίπου 25-30').
- 10' πριν τελειώσει ο χρόνος (δηλ γύρω στα 25' ψησίματος) βγάζουμε τη γάστρα, την κουνάμε ή ανακατεύουμε ελαφρά και ψήνουμε χωρίς το καπάκι για τα τελευταία 10'. Βγάζουμε και σερβίρουμε με φυλλαράκια βασιλικού και ρίγανης.




Βαθμολογία
1 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία