Ένα φαγητό λουκούμι, νηστίσιμο. Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε ακόμη κι άλλες συνταγές με γίγαντες και άλλους συνδυασμούς.
γίγαντες με μελιτζάνες & πιπεριές
- Βαθμός Δυσκολίας Μέτρια
Βαθμολογία
- (4.5 /5)
- 1 rating
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- • 1/2 κιλό γίγαντες φασόλια (ή ελέφαντες)
- • 4 μεγάλες μελιτζάνες
- • 4 πιπεριές κόκκινες & πράσινες
- • 2 κουταλιές αλάτι + νερό (αν τους μουλιάσετε)
- ΓΙΑ ΤΗ ΧΥΤΡΑ
- • 2 κρεμμύδια σε φέτες
- • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- • 2 καρότα σε ροδέλες
- • 1/2 κουταλάκι πιπέρι
- • 1 κουταλιά πάπρικα
- • 1 κουταλάκι κόκκους πιπεριών
- • 1/2 κουταλάκι σκόνη μπαχάρι
- • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
- • 1 κούπα ντοματοχυμό (των 200 ml)
- • 3 δαφνόφυλλα
- • 1/2 κούπα λάδι (100 ml)
- • 1 λίτρο νερό (5-6 κούπες)
- ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΤΖΑΝΕΣ
- • 1/2 κούπα λάδι (100 ml)
- • 1 κουταλάκι αλάτι
- • 1 κουταλιά πάπρικα
- ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
- • 1 κουταλάκι αλάτι
- • 1 κουταλιά ρίγανη
- • 1/2 κούπα μαϊντανό
Βήματα
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια. Για να βράσουν γρηγορότερα τα μουλιάζουμε σε νερό βρύσης για αρκετές ώρες. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε και βάζουμε σε χύτρα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, τα σκόρδα σε φετούλες, τα καρότα σε ροδέλες, τον ντοματοχυμό, τον πλετέ ντομάτας, το πιπέρι, μπαχάρι, κόκκους πιπεριών, το λάδι και τα δαφνόφυλλα (φωτο 1). Τέλος προσθέτουμε το νερό (φωτο 2).
- Κλείνουμε τη χύτρα και βάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να σηκωθεί η βαλβίδα, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30'. Αν δεν είναι μουλιασμένα μπορεί να χρειαστούν 40', αυτό επίσης εξαρτάται και από το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια.
- Στο μεταξύ κόβουμε σε κομμάτια (κυδωνάτα) τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε νερό με αρκετό αλάτι να ξεπικρίσουν για 30'. Ξεπλένουμε καλά και σουρώνουμε. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι-πάπρικα και λάδι και τις βάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Κόβουμε και τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε κι αυτές σε μια άκρη στο ταψί. ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C για 15' μέχρι να μελώσουν (φωτο 3). Βγάζουμε από το ταψί.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά τη χύτρα και αφήνουμε μέχρι να κατεβεί η βαλβίδα. Ελέγχουμε αν έχει αποσμπιεστεί η βαλβίδα και ανοίγουμε με προσοχή το καπάκι. Ελέγχουμε αν βράσει καλά οι γίγαντες και τους βάζουμε στο ταψί μαζί με τα ψημένα λαχανικά μας (φωτο 4).
- Προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το αλάτι, τη ρίγανη και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20'-25'.
- *Επίσης τους γίγαντες μπορούμε να τους βράζουμε σε κανονική κατσαρόλα αλλά θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο.
Βαθμολογία
1 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία