Τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι ένα πολύ αγαπητό φαγητό της ελληνικής κουζίνας. Γίνεται με διάφορους τρόπους (με μακρόστενα κολοκυθάκια, με στρόγγυλα, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο, με σοταρισμένο ή όχι κιμά, με σάλτσα αβγολέμονου ή σάλτσα ντομάτας κλπ).
Μερικές γενικές συμβουλές όπως κι αν αποφασίσετε να τα φτιάξετε.
- Προτιμάμε λίγο μεγάλα κολοκυθάκια για ευκολία. Τα κόβουμε στη μέση και το καθάρισμα της ψίχας είναι παιχνιδάκι.
- Αν μας περισσέψει σοταρισμένη γέμιση τη βάζουμε σε μια άκρη και την προστατεύουμε με φέτες από κολοκυθάκι ή πατάτα και αφήνουμε να βράσει μαζί με τα υπόλοιπα γεμιστά κολοκυθάκια. Αν είναι ζυμωμένος ο κιμάς κάνουμε γιουβαρλάκια ότι περισσεύει και τα βάζουμε στην κατσαρόλα πάνω από τα κολοκυθάκια να βράσουν όλα μαζί.
- Αν είναι ανισομεγέθη, άλλα ψηλά κι άλλα κοντά, τότε βάζουμε μια ποσότητα από την ψίχα και από πάνω τοποθετούμε το κοντό κολοκυθάκι ώστε να είναι στο ίδιο ύψος με τα υπόλοιπα.
- Αν φοβόμαστε ότι θα πέσουν τα κολοκυθάκια και θα χυθεί η γέμιση μέσα στην κατσαρόλα τότε βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να τα συγκρατεί όσο βράζει το φαγητό.
- Αν περισσέψει κολοκυθάκι το ψιλοκόβουμε μέσα στο φαγητό να βράσουν όλα μαζί και να μας δώσει μια πλούσια σάλτσα.
- Αν δε θέλουμε να βάλουμε την ψίχα μέσα στο φαγητό τότε μπορούμε μ αυτήν να κάνουμε κολοκυθοκεφτέδες (δείτε συνταγή εδώ) ή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο (δείτε συνταγή εδώ)