Ο μπακαλιάρος είναι ένα αγαπητό πιάτο για τους απανταχού Έλληνες όπως κι αν μαγειρευτεί. Έχει κυρίως την τιμητική του την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων. Κυρίως υπό μορφή παστού ή υγράλατου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι συντήρησης και πάστωσης του μπακαλιάρου.
Καλύτερη ποιότητα θεωρείται ότι είναι της Ισλανδίας και κατόπιν της Νορβηγίας. Ο γνήσιος μπακαλιάρος έχει μια λευκή γραμμή κατά μήκος του σώματός του και από τις δύο πλευρές σε αντίθεση με το ξαδερφάκι του το λινγκ ή άλλα παρεμφερή είδη.
Τρόποι συντήρησης:
- ΠΑΣΤΟΣ: Μόλις αλιευθεί, αφαιρείται το κεφάλι και ανοίγεται σαν πεταλούδα. Μπαίνει αρκετό αλάτι σε στρώσεις και μετά από 2-3 μήνες πλένεται για να αφαιρεθεί το αλάτι και ξαναμπαίνει αλάτι νέο και φυλάσσεται σε δοχεία.
- ΥΓΡΑΛΑΤΟΣ. Αφού αλιευθεί φιλετάρεται πρώτα και το αλάτι μπαίνει υπό μορφή ενέσεων και διατηρείται σε δοχεία με το αλάτι.
- ΣΤΟΚΟΦΙΣΙ (από το αγγλικό stock fish) Είναι ανάλατος και αποξηραμένος σε ψυχρό αέρα και έχει πολύ έντονα τα αρώματα και γεύση.
- ΥΓΡΑΝΑΛΑΤΟΣ. Είναι ο κατεψυγμένος, παστός μπακαλιάρος αφού ξαλμυριστεί μερικώς, διατηρείται στην κατάψυξη. Όταν είναι να τον μαγειρέψετε ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό.
Όποιο μπακαλιάρο κι αν χρησιμοποιήσετε, Καλή Επιτυχία & Καλοφάγωτος με υγεία και Καλή Παρέα!! Στην Υγειά Σας!! Συνοδεύεται με σκορδαλιά, πράσινη σαλάτα, μαρουλοσαλάτα, ταραμοσαλάτα και λευκό ή ροζέ κρασί.
Αφού ξαλμυριστεί (δείτε στην ιστοσελίδα μας τον τρόπο) τον διατηρούμε έως και 1-2 μέρες στη ψυγείο. Αν είναι πολύ μεγάλη η ποσότητα του μπακαλιάρου τότε μπορούμε να διατηρήσουμε τα κομμάτια στην κατάψυξη στην ξαλμυρισμένη του μορφή. Όταν θέλουμε να τον μαγειρέψουμε, τον πλένουμε πολύ καλά και τον μαγειρεύουμε με κουρκούτι αφού αποψυχθεί. Πετάμε λίγο με τα δάχτυλα να φύγει το περίσσιο νερό και κατόπιν στεγνώνουμε, περνάμε από αλεύρι με ελαφρύ πανάρισμα και κατόπιν το τηγανίζουμε είτε μόνο με αλεύρι είτε με κουρκούτι.
Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε συνταγή για “μπακαλιάρο παστό με κουρκούτι” εδώ
Επίσης “μπακαλιάρο φρέσκο με κουρκούτι” εδώ