Τα “10 τιπς-μυστικά-συμβουλές για πετυχημένα τσουρέκια 100% CuzinaGias ” υπάρχουν στο κανάλι CuzinaGias στο youtube σε βίντεο εδώ
Το τσουρέκι κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική κουζίνα και όχι μόνο και αποτελεί ένα μεγάλο & γλυκό κεφάλαιο. Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται αν θέλουμε επιτυχημένα και αφράτα τσουρέκια, οι οποίες είναι πολύ εύκολες αν τηρηθούν με σεβασμό όπως (ισχύει και για ψωμιά):
- ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ ΘΕΛΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ και ένα ΖΕΣΤΟ περιβάλλον κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Φτιάξτε έναν καφέ, βάλτε και μουσική της αρεσκείας σας να σας χαλαρώνει. Επίσης οπλιστείτε με ΥΠΟΜΟΝΗ.
- ΤΑ ΥΛΙΚΑ να είναι καλής ποιότητας και σε θερμοκρασία δωματίου, καλό θα ήταν να είναι και τα σκεύη σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης όλα τα υγρά ή παχύρρευστα υλικά (π.χ. γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, αβγά, νερό ή χυμός, ζαχαρούχο γάλα κλπ) να είναι σε θερμοκρασία ζεστή αλλά ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΙΕΙ γιατί αν καεί ο μύκητας της μαγιάς δε θα φουσκώσει ποτέ, ενώ αν μπει σε χλιαρό ή ακόμη και παγωμένο υλικό θα φουσκώσει απλά θα αργήσει πάρα πολύ. Καλό είναι το αλεύρι να το κοσκινίσουμε και να είναι σκληρό (να γράφει η συσκευασία “για τσουρέκια”).
- ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΡΟΛΟ για το φούσκωμα παίζει η ΠΟΙΟΤΗΤΑ της μαγιάς. Ελέγχουμε πάντα ημερομηνία λήξης και τον τρόπο που συντηρούνται στο κατάστημα από όπου θα το αγοράσουμε. Μη φοβάστε να χρησιμοποιήσετε την ξηρή μαγιά αρκεί να είναι καλά συντηρημένη και να μην έχει λήξει. Ποτέ δε με πρόδωσε εμένα τουλάχιστον. Ένα φακελάκι ξηρής μαγιάς 8 γρ. αντιστοιχεί συνήθως σε 500 γρ αλεύρι και επίσης αντιστοιχεί σε 30 γρ νωπής μαγιάς. Πιάστε τη μαγιά με ζεστό υλικό (όχι παραπάνω από 40°C) ή απλά κάντε ΤΟ ΤΕΣΤ με το μικρό δαχτυλάκι (αλάνθαστος τρόπος) δηλ. βάλτε το μικρό σας δαχτυλάκι μέσα στο υλικό και μετρήστε μέχρι το 10-15 και αν δε σας κάψει αλλά αντέχει άνετα τότε είναι κατάλληλη η θερμοκρασία του. Γίνεται βέβαια ακόμη πιο καλό με προζύμι αν βρείτε ή φτιάχνετε μόνοι σας (θα κάνω ένα βίντεο πώς γίνεται το τσουρέκι με προζύμι).
- Ο ΜΥΚΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΑΓΙΑΣ τρέφεται με οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία (π.χ. 1 κουταλιά ζάχαρη, μέλι ή ζαχαρούχο γάλα) ενώ το αλάτι το σκοτώνει, γι’ αυτό το αλάτι το βάζουμε στο αλεύρι και τη γλυκαντική ουσία στη μαγιά.
- Η ΖΥΜΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΗ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΗ παρά σφιχτή. Αν δείτε κατά το ζύμωμα ότι κολλάει στα χέρια παρόλο που βάλατε την προτεινόμενη δόση του αλευριού της συνταγής τότε βουτήξτε τα χέρια στο βούτυρο και συνεχίστε. Καλό είναι να μη βάζετε περισσότερη ζάχαρη από αυτή που προτείνει η συνταγή γιατί υγροποιείται μέσα στη ζύμη και κολλάει με αποτέλεσμα να βάζουμε αλεύρι και τότε ξεφεύγουμε από τη δόση την αντίστοιχη της μαγιάς, γι’ αυτό συνήθως αν μας ξεφύγει η ζάχαρη βαραίνει και δε φουσκώνει όσο πρέπει το τσουρέκι.
- ΑΝ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ το τσουρέκι σας το περιμένετε πάνω από 4-5 ώρες και δε φουσκώνει, ξαναπιάστε την ίδια ποσότητα μαγιάς, λαμβάνοντας τις προϋποθέσεις που προαναφέρονται, με λίγο ζεστό νερό ή γάλα και ξαναζυμώστε (ΔΕΝ πετάμε ποτέ ένα ζυμάρι γιατί μπορεί να σωθεί). Το ζυμάρι είναι έτοιμο να το πλάσουμε σε πλεξούδες όταν έχει τριπλασιαστεί σε όγκο και πατάμε το δάχτυλο και αφήνει τρύπα, δεν ξανασηκώνεται να την καλύψει.
- ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ οι πλεξούδες του τσουρεκιού να είναι ομοιόμορφες τότε καλό είναι να ΖΥΓΙΖΕΤΕ τα κορδόνια (200-250 γρ για μικρές και 300-400 γρ το κορδόνι για μεγάλες πλεξούδες) ανάλογα βέβαια με τον αριθμό κορδονιών, οι τιμές ισχύουν για 3 κορδόνια, όσα περισσότερα κορδόνια τόσο ελαφρύτερα σε βάρος. Τις πλεξούδες τις βάζουμε σε ταψί τη μία σχετικά κοντά με την άλλη και κοντά στα τοιχώματα του ταψιού ώστε να μην απλώσουν στα πλάγια αλλά να δώσουν προς τα πάνω. Πάντα με αντικολλητικό χαρτί από κάτω. Αν θέλουμε να διατηρήσουν την πλέξη τους κατά το ψήσιμο και να μην αλλοιωθεί τότε πασπαλίζουμε τα κορδόνια με αλεύρι πριν τα πλάσουμε.
- ΜΠΟΡΟΥΜΕ να χρησιμοποιήσουμε το φούρνο για το φούσκωμα στους 40-45°C το πολύ και να μην ανοιγοκλείνουμε το φούρνο ή το σκεύος για να δούμε αν φούσκωσε, γιατί κρυώνει. Μπορούμε να αφήσουμε μόνο τις λάμπες του φούρνου να το ζεσταίνουν.
- ΨΗΝΟΥΜΕ τα τσουρέκι σε καλά προθερμασμένο μέτριο φούρνο και ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος. Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο παρά μόνο μετά από 30′ τουλάχιστον αν θέλουμε να κάνουμε έλεγχο (για μεγάλα τσουρέκια). Για να είμαστε σίγουροι ότι ψήθηκαν σωστά, μπήγουμε ένα ξυλάκι και αν δεν έχει επάνω ζυμάρι είναι έτοιμο. Αν δούμε ότι πήραν πολύ χρώμα μετά τα 30′ βάζουμε επάνω ένα αντικολλητικό χαρτί ή το βάζουμε από την αρχή.
- ΟΤΑΝ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ από το φούρνο το βάζουμε σε μια σχάρα για να κρυώσει και μετά το κόβουμε, ποτέ όσο είναι πολύ ζεστό.
- Δείτε στο youtube τσουρέκια αφράτα εδώ
- τσουρέκια νηστίσιμα εδώ
- τσουρέκια με 5 & 6 πλεξούδες εδώ
- τσουρέκια πουλάκια εδώ
- βασιλόπιτα-τσουρέκι πιο εύκολη & αφράτη τούμπανο εδώ
- βασιλόπιτα φανταστική με ξηρή μαγιά & tips για ευκολία εδώ